УкраїнськаРусский
Головна Новини Кремінські новини Перша сесія

Перша сесія

Результати проведення першої навчальної сесії «Правові та теоретичні умови для ведення агротуристичної діяльності»

по проекту «Управління зеленим туризмом в регіоні - Українські Карпати та Станиця Луганська»

(27-29.08.09, м.Кремінна, еллінг «Сосновий бір»)

Після проведення відкритого конкурсу на участь у навчанні за напрямком «Управління зеленим туризмом в регіоні», сформована група учасників розпочала заняття за першою сесією навчання. До групи учасників увійшли: власники особистих селянських господарств, представники органів влади та місцевого самоврядування, активісти громадських об'єднань. 
Нагадаємо, що згідно з робочим планом проекту «Управління зеленим туризмом в регіоні - Українські Карпати та Станиця Луганська» навчання складається з чотирьох частин:
1) з 27.08.09 по 29.08.09 - перша сесія;
2) з 25.09.09 по 27.09.09 - друга сесія;
3) з 26.10.09 по 30.10.09 - навчальний візит до м. Краків, Польща;
4) 17.11.09 - підсумкова конференція в м. Чернівці.

Проведення першої навчальної сесії відбувалося протягом 3-х днів з 27.08 по 29.08 2008 р., в м. Кремінна на базі відпочинку елінг «Сосновий бір». Для проведення першої сесії навчання до Луганської області прибули польські експерти Малопольского інституту місцевого розвитку (м. Краков) - Войцех Одзімек та Ельжбета Дзясек. Роботу було розпочато у 11-00 з привітального слова організаторів проведення даного навчання - керівників ГО «Агентство стійкого розвитку Луганського регіону" (м. Луганськ). 
Після привітального слова та обговорення всіх організаційних питань і було безпосередньо розпочато першу навчальну сесію під загальною назвою «Правові та теоретичні умови для ведення агротуристичної діяльності» . В перший день сесії було розглянуто тему «Теоретичні основи агротуризму», в другий день - «Село як туристичний регіон, орієнтований на прийом туристів» та третій день - «Агротуристичне господарство».

В перший навчальний день консультанти розповіли о теоретичних основах агротуризму та лекції цього дня складались з 5 частин: 
1. Агротуризм - специфіка та визначення - в рамках цієї теми консультанти розповіли що виділяє агротуризм від інших форм туризму та у чому полягає специфіка такого виду туризму.
2. Значення агротуризму для розвитку сільських районів - відповідно до цієї лекції консультанти зазначили які існують причини розвитку такого виду туризму та результати започаткування туризму на селі.
3. Агротуризм в Польщі - під час викладання цієї частини учасникам розповіли по сьогоднішній стан такого виду туризму та умови й перспективи існування розвитку агротуризму у Польщі.
4. Політика Європейського союзу в галузі розвитку туризму в сільських районах - ця тема зазначала як ефективно використовувати зовнішню підтримку, а саме політика розвитку сільських районів, інструменти підтримки які існують в Європейському союзі.
5. Система навчальних курсів та консультаційної діяльності в галузі агротуризму - це була остання тема першого навчального дня в рамках якої консультанти розповіли як іде підготовка професійних кадрів для агротуризму і яку консультаційну діяльність веде «Центр сільськогосподарських консультацій» у м.Брвінові.
Після лекційного курсу першого дня першої сесії навчання учасники були поділені на 5 груп, кожна з яких отримала особисте завдання. Учасники мали підготувати повну інформацію о:
• послугах поселення;
• харчуванні;
• послуг для сімей з дітьми;
• послуг активного відпочинку;
на території Кремінського району. Окрема група мала розробити план продажу цього туристичного продукту.

Другий навчальний день було розпочато з презентації учасників свого практичного завдання, яке вони отримали. З кожної групи один учасник презентував напрацьований матеріал. Треба зазначати що учасники дуже уважно підійшли до виконання практичного завдання, деякі використовували ресурси Інтернету, деякі консультувалися із знайомими фахівцями по телефону. Група яка готувала матеріали про можливості харчування взагалі до завдання підійшла дуже творче та зробила свою презентацію у віршовій формі. Після презентацій виконаного завдання було розпочато вивчення другої частина 1 сесії навчання, яка складалась з наступних тем:
1. Туристичний благоустрій села - в рамках цієї теми було оговорено питання «Що туристи очікують від відпочинку у селі?». Тобто, як турист вибирає для себе туристичний продукт, на що звертає увагу та з чим порівнює.
2. Визначення туристичних засобів - тема була розкрита з точки зору того, що ми на нашій території можемо запропонувати туристу, чим його привабити. Які матеріальні та не матеріальні ресурси повинні бути для розвитку агротуризму.
3. Регіональні туристичні продукти - ця тема була орієнтована на те, що є предметом продажу в туризмі, що є в нашому регіоні такого, що може привабити туриста та посприяти розвитку агротуризму в нашому регіоні.
Після цієї теми учасники були поділені на групи згідно власного районного територіального представлення (тобто з тих територій, з яких вони приїхали, а саме зкомпоновались групи з Біловодського, Станично-Луганського, Марківського, Антрацитівського, Кремінського, Новоайдарського районів та м.Луганськ). Після цього, всі отримали завдання представити свої регіональні туристичні продукти які би могли посприяти розвитку туризму в їхньому районі. Групи учасників були не рівні та складались від 6 до 2 осіб, але всі уважно виконали це завдання, описавши всі регіональні особливості свого району. Під час презентацій напрацьованого матеріалу було дуже цікаво, кожен почув для себе щось нове про території, які здавалися давно знайомими.
4. Агротуристичні об'єднання та організації - в рамках цієї теми консультанти розповіли чому важливо співпрацювати з іншими власниками садиб та туристичних об'єктів, які переваги участі в спілках та різних організаціях й об'єднаннях.
5. Розвиток села через туризм - ця тема була використана як консультаційна практика - тобто яким чином можна використати досвід місцевого розвитку для розвитку туризму на селі.

Третя частина першої навчальної сесії була присвячена більш практичним порадам для ведення     агротуристичної діяльності і складалася з наступних тем:
1. Інфраструктура та спектр послуг - в рамках цієї теми було розкрито яким чином необхідно функціонування готельних об'єктів, які вимоги необхідно витримати для комфортного поселення туристів.
2. Показники якості - в продовж першої теми тут більш детально були розкрити питання щодо показників якості, які необхідно витримати при оформлені номерів для поселення, а також для кожної кімнати окремо (спальня, ванна кімната, кухня).
3. Спеціалізація бізнес-пропозиції - в рамках цієї теми консультанти розповіли про те як важливо правильно визначити цільову групу на яку будуть орієнтовані послуги та особливі вимоги цієї групи які треба урахувати.
4. Стандартизація сільської бази місць для ночівлі в Європі - в цій темі учасникам розповіли який рівень пропозицій та послуг рекомендується для розвитку агротуристичної діяльності. Використовувались приклади Австрії та Польщі з даної тематики.
5. Людські ресурси - рекомендації для консультаційної практики - остання тема першої навчальної сесії була присвячена безпосередньо іміджу господаря, його особливим рисам та вмінням, а також значенню професійного обслуговування гостей під час їх перебування.

Треба зазначити й те що, перша навчальна сесія складалась в рівній долі з теоретичного та практичного матеріалу, це основи які необхідно знати кожному хто безпосередньо має відношення до агротуристичної діяльності.
Практичні завдання були побудовані таким чином, що учасники мали можливість разом попрацювати над виконанням поставленого завдання та більш познайомитись один з одним.
Наступна зустріч учасників очікується 25.09.2009 року в м.Кремінна на другій триденній навчальній сесії.

 

 

 

 

 

 

 

 
Поделиться с друзьями:
Опитування
Чи подобається Вам активний відпочинок?
 
Випадкове зображення
141.jpg

Яндекс.Метрика

Дом отдыха Уголек