УкраїнськаРусский
Головна Новини Кремінські новини Третя сесія

Третя сесія

Навчальний візит до Республіки Польща з вивчення практичного досвіду організацій туристичної та агротуристичної діяльності.

В рамках українсько-польського проекту «Управління зеленим туризмом в регіоні - Українські Карпати та Станиця Луганська», що реалізується ФРМД «Малопольським Інститутом Територіального Самоврядування та Адміністрації (MISTIA, м. Краків, Польща)», ГО «Агентство стійкого розвитку Луганського регіону» (АСР, м. Луганськ) та Регіональним Фондом підтримки підприємництва в Чернівецькій області (РФПП, м. Чернівці), відбувся навчальний візит делегації з Луганської області до Республіки Польщі для практичного вивчення досвіду організації туристичної та агротуристичної діяльності за різними напрямками.
Візит тривав з 26.10 по 31.10.2009 року. В рамках програми відбувалися цікаві зустрічі як з представниками адміністрацій, які займаються питаннями розвитку туризму, так і власниками особистих господарств. Кожна зустріч була дуже цікавою та корисною тому, що учасники мали можливість не тільки поспілкуватися з фахівцями але й на власні очі побачити комплекси та умови для туристів в Польщі.
Всього у двох годинах подорожі від м.Краків простягаються гори Татри. Гори вкриті високим густим лісом, в своїх надрах містять чисту воду, тобто все необхідне для гарного відпочинку. В долинах гір розташовано багато сіл. Людей, які проживають в цих селах називають «гуралами» (горцями). Одне з таких сіл має назву «Мале Тихе» (Малое тихое) в ньому проживає 600 родин. В основному вони займаються прийомом гостей в своїх садибах та заготівлею дерева. Будинки всі від 2-х до 5 поверхів, цокольні поверхи будують з каміння, яке збирають у гірських річках, що протікають через село. Самі будинки побудовані з дерева та уявляють собою зруби, які не чим ні обліковані. Опалення в таких будинках здійснюється, в основному, камінами з водяною сорочкою. Таким є будинок п. Анни, де вже 20 років господарі займаються агротуристичним господарством. Але починали з того, що тримали худобу та столярну майстерню. А коли побачили перспективи розвитку, позбулися худоби й столярки та облаштували будинок для приймання великої кількості гостей. У теперішній час тут можна розмістити до 50 людей, а самі господарі проживають у будинку напроти, їх будинок побудований з дотриманням всіх «гуральських» традицій. Ведення господарства тільки сімейне (допомагають дві дочки й син), найманих працівників не має. Наприкінці городу садиби протікає гірська ріка із крижаною водою, і біля річки господар зробив дві невеликі загати, в яких багато форелі. Гості, що бажають поїсти риби, можуть її самі виловити та зажарити на вогні. Для цього, поруч побудований невеличкий будиночок, в якому обладнана велика жаровня (барбикю). Гостям також пропонується самим зарізати та обробити барана, якого можна приготувати на цьому великому барбекю. Гори також приваблююсь туристів, які приїжджають побродити по тропах. Але для цього необхідно найняти ліцензованого провідника. Така ліцензія є в хазяїна садиби. Тому він єдиний, хто супроводжує гірські туристичні групи. Саме за активним гірським відпочинком сюди і приїжджають люди.
Господиня другої садиби під таємничою назвою «Тайголка» розповіла про те, що вона з чоловіком постійно їздили відпочивати в гори та мріяли про свій будинок у горах з дитинства. До того, як мрія здійснилася, вони жили в промисловому регіоні м. Гданьск. А після того, коли втратили роботи в місті, вирішили продати свою квартиру та купити земельну ділянку в горах. За допомогою кредиту вони розпочали будівництво садиби. Їх будинок розраховано на відпочинок родин з дітьми. Кімнати для відпочинку побудовані не поверхами, а уявляють собою окремі будиночки зі всіма необхідним (окрема кухня, ванна кімната та зручні меблі для відпочинку). На нижньому поверсі будинку розташовано Спа-Салон із сауною, джакузі, тренажерами. Треба відмітити унікальний дизайн інтер'єру салону - в центрі розміщений фонтан з водоспадом й рибками.
Садиба розрахована на прийняття гостей, які мають вищий достаток. У центральному будинку є кафе, поруч із кафе гральна кімната для дітей. Все скрізь указує на турботу про дітей, їх відпочинок та розваги. В якості розваг для дітей господиня пропонує заняття прикладним мистецтвом. Діти малюють, роблять вироби з глини та ін. На стінах та шафах виставлені дитячі роботи. В садибі працює господарка та ще одна наймана жінка. Обстановка в будинку дуже тепла та затишна. На відміну від першої садиби, в якій гостям надаються тільки кімнати для відпочинку, ця господиня повністю піклується по розваги та комфортний відпочинок своїх гостей.
Традиційно в гірський місцевості люди займаються розведенням овець. В селі кожен тримає декілька овець але не кожен може їх випасати тому, що для цього необхідно все літо проводити з вівцями в долинах гір. Тому тільки один чоловік з села Лесніца - пан Бацувка, збирає всіх овець з села та виходить їх пасти в гори. Сезон випасу - з третього травня по вересень. При цьому, вівці кожен день дають молоко, яке переробляється в сир. Сир вироблений тільки з овечого молока має назву - «осципек». В інші сорти сиру додається коров'яче молоко. Сир виробляють в дуже цікавій формі. Цей сир став характерним продуктом даної території, всі гості які приїжджають в села з радістю купують його.
Це місто розташоване біля гірськолижного курорту. Тому інфраструктура міста розрахована на велику кількість туристів в зимовий період, коли можна кататися на лижах. Для цього є будинки, які приймають гостей та невеличкі готелі. Місто уже цікаве своєю архітектурою та уявляє собою старовинну культуру відпочинку в горах. Ввечері можна прогулятись цікавими вулицями та поласуватися фірмовими солодощами й гарячим вином. Також, добре організовано продаж сувенірної продукції, різноманітних виробів з хутра, шкіри, глини та ін., тому кожен відвідувач може вибрати собі подарунок на згадку та просто не може уїхати з міста без сувеніру.
Під час зустрічі учасникам була проведена презентація роботи Асоціації юрських гмін Краковско-Честоховской височини юрського періоду. Робота цієї організації полягає в розвитку агротуристичного бізнесу та просуванні своїх територій, як єдиного туристичного регіону Юрського періоду. Організація працює з 1992 року. За цей період було видано багато публікацій різного напрямку - від інформаційних буклетів до конкретних маршрутів, які можна здійснювати різними шляхами. На всій території юрських гмін є обладнані пункти (Інформаційно-туристичні центри), де туристи можуть отримати всю необхідну інформацію (починаючи з того, в якому готелі зручно зупинитись та де купити детальні карти бажаного маршруту). Публікації організації також використовуються при участі в виставках, ярмарках та тур-салонах, для просування своїй території, як цікавої й привабливої для туристів. Інформаційно-туристичні центри, які розташовані у всіх гмінах і поруч із туристичними об'єктами утримуються за рахунок суспільства. Вони розміщуються в комерційних структурах (готелях, кафе, магазинах) таким чином - асоціація розміщує там свої стенди з публікаціями, а адміністратори цих закладів володіють інформацією і можуть дати поради туристам. Таким чином, в окремих приміщеннях для інформаційно-туристичних центрів немає необхідності. Для просування своєї території, як єдиної туристичної зони, адміністрації об'єднують свої зусилля і навіть бюджетні кошти різних гмін, за рахунок яких і фінансується діяльність Асоціації юрських гмін, що дає позитивний результат задля туристичного розвитку.
Гміни юрського періоду мають ряд цікавих середньовічних замків. Однин з таких замків ХIII століття заходиться в м. Огродзинеці. Замок на половину зруйнований й тому, що постраждав від навалу шведів. Цікавим є той факт, що при будівництві замків використовувались природні скелясті відкладання, що додатково зміцнювало стіни замка. Зараз поруч із замком заходиться один з інформаційно-туристичних центрів, де є вся необхідна інформація для туристів (карти розташування замків, буклети з описом історичних пам'яток, карти велосипедних та піших туристичних маршрутів та ін). На території замка розміщені торгівельні намети, де можна придбати сувенірну продукцію з зображенням замку та символіки. Також на території замка проходить багато концертів та вистав на історичні тематик.
В агрогосподарстві «Фольварк» гостей зустрічає сам господар - пан Станіслав. Він одягнутий в національний одяг «гуралів» та привітає гостей по всім правилам гостинності. Назва «Фольварк» також є історичною. Таку назву мали невеличкі господарства якими керував пан. На території господарства є покої, де розміщаються гості, а також крита альтанка для проведення масових заходів. Особливістю господарства п.Станіслава є організована школа м'ясарства (виготовлення ковбасок зі свіжого м'яса). До п.Станіслава приїжджає група людей різного віку, статусу але їх об'єднує одно - вони хочуть навчитись робити традиційні ковбаси. Для проведення школи виробів ковбасок запрошується майстер ковбасних виробів, який протягом трьох днів навчає групу робити смачні ковбаски. Заняття проходять у спеціальному цеху. Поруч з цехом стоїть альтанка, на якій розміщені різні коптильні, де й закінчується виготовлення ковбаси. Участь в такої школі заняттях організовані на платній основі. До вартості послуг щодо участі в школі входить проживання та харчування (три дні) і також на ці кошти купується м'ясо для виробів. Після того, як учні закінчують навчання та отримують готові ковбаски, вони повертаються до дому і можуть похвалитись про те, що стали майстрами ковбасної справи та можуть будь-кого пригостити виробами власного приготування. Та це не одна цікава річ для гостей. Ще гостям пропонують катання на саморобному авто, яке має чарівну форму потягу. На цьому авто п.Станіслав катає своїх гостей по селу.
Ще п.Станіслав - голова Спілки власників агротуристичних господарств. Він запросив відвідати ще три господарства, які мають свої особливості. Всі вони розраховані тільки на прийом гостей. Ніяких розваг та особливих послуг в цих господарствах не надають. Цікавим виявилась садиба біля якої поруч розташовано кемпінг. Для відпочиваючих у наметному містечку є все необхідне - альтанка (на якій розміщена кухня та столи), поруч є туалети та душеві кабіни, які більш за все й зацікавили бо для того, щоб прийняти душ, необхідно закинути монети в автомат і тоді протягом 3-х хвилин тече вода.
З розвитком туристичної інфраструктури м.Андрухів учасників ознайомив пан Лешик - працівник адміністрації гміни, який займається питаннями розвитку туризму. Раніше м.Андрухів було промисловим (випускалися дизельні двигуни та ін.). В 90-х роках багато виробництв потерпіли крах і розорилися. Місцевим жителям довелося переорієнтуватися на інший профіль заробітків грошей. Розвитку агротуристичної діяльності цього міста сприяли природні умови регіону.
Першим об'єктом огляду групи з Луганської області був СПА-Салон. Його відвідувачі мають можливість проживати і одночасно приймати спа-процедури. Комплекс містить в собі декілька масажних та косметичних кабінетів, особливі тренажери, сауну та великий басейн. Комплекс працює цілий рік але більше відвідувачів в літку та на свята. Цей комплекс був побудований господаркою за власні кошти, та потім господарка подала свій проект і отримала додаткові кошти на обладнання від Європейського союзу.
«Станиця гуцул». Це кінне господарство під назвою - «Станиця гуцул», де займаються розведенням коней породи «гуцул» (порода низькорослих коней, які пристосовані для пересування по горах). Раніше основним видом діяльності хазяїна було виробництво запасних частин до автомобілів «Порш», але підтримавши захоплення доньки конями, він побудував цю ферму. За замислом господаря архітектура ферми повинна була нагадувати українську стилістику, але виконана в типовому європейському стилі. На фермі утримують 20 коней різних порід, в основному породи «гуцул». Є великий комплекс для їх об'їзду та тренування. В господарстві працюють волонтери, вони допомагають в господарстві та в обмін на це мають можливість спілкуватися та їздити верхом. На свята волонтери одягаються в стародавні одяги й беруть участь у парадах та святах. На майданчику ферми також проходять кінні вистави. Зараз на фермі будуються кімнати для приймання гостей і господарство планується подальше розвиватись як агротуристичний об'єкт.
На території м. Андрухів є два дуже цікавих інвестиційних проекти, які добре доповнюють картину туристичного міста - це парк динозаврів, в якому розміщені скульптури різних динозаврів та парк мініатюр, де виставлені міні копії світових шедеврів архітектури. Окрема галявина присвячена замкам Польщі. Ці комплекси більш за все популярні серед дітей шкільного віку, тут є все необхідне для розваг. Поруч з парками є атракціони та кафе, де після доброї прогулянки можна поласуватись смачними тістечками та гарячим шоколадом.
Піднявшись ще в гору ми потрапили до центру відпочинку «Коцедж». Центр перебуває на висоті 900 м на рівнем моря. Цей комплекс вражає своєю красою природи, зовнішньою архітектурою та внутрішньою розкішністю інтер'єру. Колись це була база відпочинку, яка належала державному підприємству, але була передана в приватну власність, де власник побудував усі будівлі заново, вклавши чималі інвестиції. В комплексі 90 номерів на 250 місць, 4 актових зали для конференцій та прийняття делегацій. Всі зали обладнані відео- та аудіотехнікою, екраном, При необхідності кожна зала трансформуються для обідів і вечерь. Є нічний клуб з танцювальною підлогою. В комплексі також розташовано СПА-Салон, в якому 10 масажних кабінетів і релаксації, великий басейн із видом на гори з водоспадом. Навколо Центру протягнена мотузкова траса, яку можна подолати після проходження інструктажу. На території Центру також два тенісні корти, спортивні майданчики та гірськолижний спуск із підйомником. Кульмінацією всього комплексу є корчма з унікальним внутрішнім інтер'єром, простими меблями і смачними блюдами, що довершують розкішний відпочинок в горах з чистим повітрям. Все це підтверджує високий статус центру «Коцедж», який надає незабутній відпочинок гостям.
В м. Вадовіце в 1920 р. народився і зробив перші кроки в служінні Господу людина, яка с часом стала відома всьому Світу - Кароль Войтила (Іоанн Павло II Папа Римський). Це місто зараз набуло статус туристичного центру й паломництва та відвідується багатьма людьми. Потрапивши сюди, можна: відвідати будинок-музей, де народився та жил з батьками й братом майбутній Папа Римський, ознайомитись з автобіографією та шляхом життя Іонна Павла ІІ, також побачити його особисті речі. Поруч з будинком знаходиться костьол, де Кароль Войтила починав своє служіння Господу. З правої сторони фасаду костьолу на цільному шматку мармуру встановлена бронзова статуя Іоанна Павла ІІ. На площі біля базиліки й прилягаючих вуличках багато сувенірних крамничок, де продаються сувеніри з ликом Папи, якого дуже шанують в Польщі й зарахували до сану святих. Завжди біля пам'ятника Папі дуже багато квітів і горять свічки.
Під час зустріч у мерії м. Краків, фахівці розповіли про те яка структура та основні напрямки роботи розвитку туризму в м. Краків. Міське бюро по туризму займається питаннями розвитку туризму регіону та має структуру відділів: організаційний відділ, відділ розвитку туризму, промоції туризму, бюро конгресів. Бюро по туризму має розроблену Стратегію розвитку туризму до 2013 року, яка постійно модернізується. Для підвищення якості надання послуг проводяться конкурси. Наприклад: кращий екскурсовод, рекомендація ресторану, конкурс «Одиссея» (турагентства, турбюро, які залучають туристів у м.Краків). Проводяться тренінги й семінари, курси екскурсоводів, семінари для муніципальної поліції (знання питань туризму), постійно проводиться Біржа праці, пов'язана з туризмом, яка включає не тільки вакансії екскурсоводів, але й персоналу для об'єктів туризму (наприклад готелів, ресторанів). Також постійно бюро займається організацією зустрічей представників різних видів туризму та нарад для вирішення виникаючих питань. Одним з основних завдань бюро є видання публікацій (карт, путівників та ін.), які видаються на декількох мовах. В м. Краків створена мережа інформаційних туристичних центрів, в яких розміщена інформація і всі друковані видання. Інформаційно-туристичні центри розташовуються, в основному, в готелях та біля туристичних об'єктів. Такі центри розмішуються безкоштовно та надають інформацію туристам у вигляді публікацій, де можна знайти всю необхідну інформацію. Бюро постійно проводить моніторинг, збираючи інформацію від готелів і садиб про клієнтів, які там зупиняються. До моніторингових питань відноситься інформація: про країну, звідки приїхав турист, цілі його відвідування, очікування від відвідувань та ін. Завдяки моніторингу, бюро має повну картину в'їзного туризму до м.Краків. Проводиться моніторинг на ринку послуг, попиту, дослідження туристичних інтересів. Все це дозволяє постійно підвищувати рівень якості туристичних послуг. В місті розроблена система вказівних знаків для автомобілів і пішоходів, а також стенди з детальними картами міста.
Краків сам по собі дуже цікаве історичне місто. Тут знаходиться багато об'єктів, які мають історичну цінність. Основною перлиною Кракову є замок Вавіль, цей історичний ансамбль має багато історичної цінності та чарівності. Головний костьол Маріацька Базіліка, який знаходиться на площі ринок має унікальний олтар, якому не має аналогів в Світі. Ще однією цікавою особливістю цього міста є горніст, який кожен час грає мелодію з вежі головного костьолу, ця традиція має під собою цікаву легенду. Під час пішої екскурсія по місту, учасники не тільки познайомились з історичним спадком цього міста але й могли прослідкувати за тим, як по місту розміщені інформаційно-туристичні центри та вказівники об'єктів. Також дуже корисні для туристів великі карти, які допомагають зорієнтуватися в напрямках та побачити ті об'єкти, які можуть бути цікавими для відвідань.
Під час зустрічі в адміністрації м. Закличин спеціалісти з розвитку туризму зробили презентацію туристичної привабливості гміни та розповіли про основні заходи, до яких належить: визначення пам'яток, ярмарок квасолі, перегони на джипах та інше. Місту Закличин більш 1000 років і, як місто, він існує з 16 століття. У місті 1600 жителів. До складу гміни, крім міста, належить ще 23 села. Марочний продукт м. Закличин - квасоля. Тому, кожен рік проводиться фестиваль, де на святі квасолі готовлять різні блюда із квасолі, проходить дегустація, виступи музичних ансамблів. В 2006 році встановлено рекорд Республіки Польща - приготовлено 12200 порцій. Ще один цікавий захід, який приваблює туристів - це «Пікнік джипів» (в заході беруть участь до 100 автомобілів). Гміна має 4 власних футбольних клуби. Зараз будується академія танцю, площа якої складає 5 га. Просуванням туристичного продукту гміни та міста займається центр культури й туризму. Цікавим є той факт, що фінансується він з бюджету гміни тільки на 51 %, а 49 % - це залучені кошти з різних джерел.
При відвіданні першого агротуристичного господарства, після огляду кімнат та внутрішнього дворику, господиня запросила до столу та пригощала фірмовим блюдом із квасолі. Історія цього господарства така - господарка після виходу на пенсію не мала чим займатись, вирішила відкрити агротуристичне господарство, відремонтувала декілька кімнат і зробила все зручне для гостей. В господарстві їй допомагають тільки доньки, а найманих працівників вона не має.
Наступне господарство розташоване на схилі гори. Для гостей побудовано 5 невеликих будиночків з терасами. На першому поверсі невеликий хол з кухнею, туалет і душ, вихід на терасу, по досить вузьких і крутих сходах можна піднятися на мансарду, де також є кімнати. На території побудована велика альтанка з барбекю, басейн. Хазяїн цієї садиби працює в Австрії на виноградниках, тому пригощає всіх добрим австрійським вином. Садиба відрізняється багатим різноманіттям дерев та ялинок, ландшафт повністю створений господарем.
Третє агротуристичне господарство - зразкове в гміні. Тут можна побачити гарний дизайн подвір'я, альтанку з барбекю, фонтан, басейн, дитячий майданчик, макет млина. В окремому будинку кімнати для гостей на 16 місць. У кімнатах душові кабінки, в коридорі туалет і кухня. Хазяїн має поруч зі своїм господарством землю де розводить форель, тому кожен може приготувати гриль щойно впіймав рибу. На території також є тенісний корт і волейбольний майданчик. У перспективі хазяїн прагне купити коней і візок, щоб зробити розваги - катання на конях з возом. В господарстві також є гарний зал для проведення урочистих заходів.
Останнім об'єктом відвідування було село Ямна, розташовано 530 м.н.у.м. Це село й жителі були спалені фашистами під час війни. Зараз у селі проживає 87 людей, але в сезон приїжджає до 5 тисяч туристів. В цьому ж селі розташована гірська база відпочинку, яка належить Познаньскому університету. Управляє цим господарством молода родина. Тут відпочивають туристичні групи які вирушають в туристичні походи. Кімнати обладнані крім звичайних ліжок ще двохповерховими. Туалет і душ знаходяться в цокольному поверху. Тут є все необхідне для людей які відпочивають активно. Цікавим було побачити яким чином маркіруються маршрути для туристів. Все зроблено таким чином що кожен маршрут має свій колір та маркірується по деревах та будівлях, і кожна група після невеликого інструктажу може самостійно вирушити в похід. По трасам також розміщені карти з зазначенням маршруту та напрямками руху.
Остання зустріч була проведена в Малопольскому інституті місцевого розвитку з експертом Войцехом Одзімеком - який супроводжував групу під час всього візиту. Під час зустрічі були підведені підсумки всього візиту делегації Луганської області. Кожному члену делегації були поставлені запитання: «Що було зайве?» та «Чого не вистачало?» учасникам під час візиту. Всі учасники підкреслили, що візит був дуже цікавим та насиченим, були організовані дуже цікаві зустрічі, як з представниками адміністрацій так і з власниками садиб. Також учасники відмітили, що цікаво було дізнатись від представників адміністрації про механізми роботи в напрямку розвитку туризму. Всі подякували Войцеху Оздімеку за цікавий корисний візит до Республіки Польща. Найголовніше, що під час візиту кожен побачив для себе те, що необхідно особисто зробити для розвитку та успіху туристичної діяльності Луганському регіоні. При поверненні в Україну учасники домовились осмислити все що побачили в Польщі, зробити власні висновки та розробити заходи щодо покращення привабливості Луганщини для туристів.

 
Поделиться с друзьями:
Опитування
Чи подобається Вам активний відпочинок?
 
Випадкове зображення
p4293772_1.jpg

Яндекс.Метрика

Дом отдыха Уголек